CHRISTIAN SCHMIDT ZA REUTERS: “Ukoliko RS pređe ‘crvenu liniju’ i povuče se iz Oružanih snaga BiH, kako je najavljivao MILORAD DODIK onda ćemo…”

 CHRISTIAN SCHMIDT ZA REUTERS: “Ukoliko RS pređe ‘crvenu liniju’ i povuče se iz Oružanih snaga BiH, kako je najavljivao MILORAD DODIK onda ćemo…”

Ako multietnička Bosna i Hercegovina bude gurnuta ka dezintegraciji, neizbježno je da će to imati utjecaja na druge neriješene sukobe na zapadnom Balkanu, kao što je onaj između Srbije i Kosova, izjavio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt za Reuters.

-Nemiri u ovom regionu će na isti ili sličan način uticati i na pitanje teškog odnosa Srbije i Kosova, rekao je Schmidt.

-Srbija bi trebala imati interes u tome da Bosna i Hercegovina ostane čitava, rekao je on, te dodao da bi nestabilnost u BiH mogla veoma negativno uticati na put Srbije u ka članstvu EU.

Visoki predstavnik je ocijenio da sada ne postoji neposredna opasnost od toga da se BiH raspadne.

-Ali ako se degradacija Dejtonskog sporazuma nastavi… postoji rizik da će se zemlja raspasti, dodao je on.

Schmidt je rekao da se i dalje nada da će međunarodni pritisak pokrenuti razvoj događaja u “razumni smjer”.

Rekao je da bi “crvena linija” bila povlačenje entiteta Republike Srpske iz Oružanih snaga BiH i stvaranje vlastite odvojene vojske unutar Bosne, što je najavljivao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

-Ako se to pokaže kao istina, onda ćemo mi u međunarodnoj zajednici morati vrlo, vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti o tome kako možemo ići naprijed, rekao je Schmidt.

Međutim, dodao je da bi korištenje njegovih širokih ovlasti za smjenu zvaničnika i nametanje zakona bila posljedna opcija.