ČEDOMIR JOVANOVIĆ OTVORENO: “Srpski narod bi zbog Dodika mogao biti žrtva Zapada, a njegova hazarderska politika…”

 ČEDOMIR JOVANOVIĆ OTVORENO: “Srpski narod bi zbog Dodika mogao biti žrtva Zapada, a njegova hazarderska politika…”

Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović osvrnuo se na današnju sjednicu NSRS, te kazao da se cijela situacija mora posmatrati iz dva ugla.

-Jedan je onaj ugao iz koga se na samu organizaciju BiH zajednički gledaju RS i FBIH. To je pitanje institucionalne funkcionalnosti, odnosno nefunkcionalnosti države koja je 1995. godine organizovana u potpuno drugačijim okolnostima u kojem se nalazi danas.

Teško je optužiti kreatore Dejtona za nefuncionalnost Agencije za lijekove BiH ili Zavoda za javno zdravstvo FBiH u krizi kakva je ova koju je izazvala pandemija koronavirusa, kaže Jovanović.

Ističe da je formalni argument za današnju sjednicu NSRS, barem koliko je on to vidio, je bila pitanje izdavanja dozvola za kompanije iz RS koje bi taj entitet snadbijevale kisikom, a do toga je došlo zbog afere “kisik”.

Apsolutno sam siguran da koliko god bila opravdana ambicija da se problemi riješe, način na koji se u taj posao ušao je apsolutno pogrešan. Ipak, činjenica je da je Dodik u svemu tome usamljen, jer sam vidio da ga niko ne prati, što po sebi mene ohrabruje i govori da će ta hazarderska politika koju je počeo da provodi biti njegova solo politika i da to otvara prostor za prevazilaženje problema između RS i FBiH, odnosno problema koji prate funkcionisanje cijele BiH.

Svakako današnja sjednica, atmosfera koja se stvara u BiH, jezik Dodika, njegove političke poruke, to je sve ono što Bosni u ovom trenutku najmanje treba – izričit je Jovanović.

Jasno govori da su građani u strahu zbog politike koju vodi Milorad Dodik.

Ljudi ne dijele uvjerenja Dodika kada se analizira njegova politika i ponašanje i odnos prema samo BiH. Vrlo često ćete od njih samih čuti da Dodik problematizra odnose u BiH u svakom trenutku kada je ugrožena njegova lična vlast.

I da je i ovog puta je kao i ranije, priprema za izbornu kampanju u kojoj će se o svemu govoriti, a samo ne o suštinskim problemima tog entiteta u BiH, koji se posmatra izolovano, nalazi se na vrhu liste entiteta u svijetu po broju umrlih od pandemije.

Nedavno sam čuo da je borački dodatak u RS tri puta manje od onog u FBiH i da je budžet Kantona Sarajevo gotovo ravan cijele RS. Ljudima je dosta gluposti i neodgovornog ponašanja, naglašava Jovanović za Hayat.

Osvrnuo se na saopćenje Antonyja Blinkena i Josepa Borrella, te naglasio da je to vrlo jasna poruka.

Reagovat će oštro i neće voditi računa o finesama jer više nemaju ni vremene za sve nas. Bojim se da će srpski narod ne samo u RS, već generalno, svi biti žrtve reakcije Zapada na Dodikovo ponašanje koje destabilizuje Bosnu i Hercegovinu u trenutku kada je cijeli svijet na staklenim nogama.

To je ono što Dodik ne razumije. Može on da zove svoju majku i da joj pjeva, pa čak iz kancelarije Predsjedništva, ali to nije protumačeno ni u svijetu, kao izraz ljubavi prema majci, nego kao omalovažavanje BiH, zaključio je Jovanović