ČEDOMIR JOVANOVIĆ OČITAO LEKCIJU SPC-U I VUČIĆU: Ono što su izrežirali na Cetinju, prepoznatljiv je rukopis stvaranja Velike Srbije

 ČEDOMIR JOVANOVIĆ OČITAO LEKCIJU SPC-U I VUČIĆU: Ono što su izrežirali na Cetinju, prepoznatljiv je rukopis stvaranja Velike Srbije

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da su događaji u Crnoj Gori posljednjih dana “ogoljeli” situaciju na Balkanu i pokazali da proces pomirenja i suočavanje sa godinama rata, kako kaže, nije ni počeo, a kamoli da je završen.

Jovanović smatra da je obaveza svih demokratskih snaga u Srbiji da reaguju na događaje u regionu navodeći da je “velika sramota” što su i vlast i opozicija u Srbiji složne u “odbrani nacionalnih interesa” u Crnoj Gori.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da je Srpska pravoslavna crkva zloupotrijebljena u političkom obračunu između evropske Crne Gore i onih koji nikada nisu priznali njenu nezavisnost, te da je insistiranjem da se vjerski obred obavi na Cetinju, SPC, kako kaže, svjesno učestvovala u realizaciji produbljivanja krize u toj zemlji.

Jovanović je ocijenio da se u Crnoj Gori narušava mir u cijelom regionu, a da će se posljedice toga osjetiti i u Srbiji. -Najveći interes Srbije je da se sačuva mir, a ne da se produbljuju podjele, naveo je Jovanović.

Srbija se, dodao je, otvoreno stavila na jednu stranu u tom političkom sukobu i da je uloga u događajima u Crnoj Gori potpuno promijenjena slika Srbije u regiji i u Evropi.

– Srpski ministri učestvovali su u pomenutim događajima i zvaničnici u našoj zemlji to nazivaju odbranom ‘srpskog sveta'”, naveo je Jovanović i dodao da “niko nema pravo da okreće glavu pred prepoznatljivim rukopisom stvaranja Velike Srbije.