Ćamil Duraković nakon govora Milorada Dodika u Beogradu: “Na sreću, nije on nadležan da utvrđuje genocid!”

 Ćamil Duraković nakon govora Milorada Dodika u Beogradu: “Na sreću, nije on nadležan da utvrđuje genocid!”

Prema Durakovićevim riječima, u svemu tome poražavajuće je da je Dodik s potpuno fašisoidnim stavovima, koje javno plasira svaki dan, izabran od dijela srpskog naroda da ga zastupa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik jučer je još jednom uvrijedio sve žrtve genocida, iznoseći nove tvrdnje da se on u Srebrenici nije dogodio.

Dodik je čak otišao i korak dalje, istakavši da je “ta priča međunarodna politička ujdurma zarad lakšeg obračuna s političkim statusom RS-a i Srba na prostoru BiH”.

Ustvrdio je i da nema relevantnih naučnih, ni drugih dokaza da je u Srebrenici bio genocid, te istakao da “u Federaciji BiH stalno pokušavaju da naprave atmosferu kažnjavanja”.

Namjerno ili ne, Dodik zaboravlja da itekako postoje relevantni dokazi da je u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine, i to presude najrelevantnijih sudova – Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i Međunarodnog suda pravde.

Bivši načelnik i aktuelni predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković jasno je ukazao Dodiku da nije njegovo da utvrđuje genocid, već da su se time svojevremeno bavili relevantni sudovi.

 Na sreću, nije Dodik, niti bilo koji drugi političar nadležan da utvrđuje genocid. To rade sudovi, a u slučaju Srebrenice to je utvrđeno u niz presuda pred međunarodnim sudovima u Hagu koje je osnovala Generalna skupština UN-a – kaže Duraković u izjavi za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, u svemu tome poražavajuće je da je Dodik s potpuno fašisoidnim stavovima, koje javno plasira svaki dan, izabran od dijela srpskog naroda da ga zastupa, te je kao takav legitimno postavljen na poziciju člana Predsjedništva BiH.

– ‪Dakle, riječ je o potpunoj letargiji i apatiji, kako srpskog naroda, tako i zvaničnih dužnosnika entiteta Republika Srpska na sve one koji negiraju genocid, omalovažavaju preživjele, kao i one koji nisu imali tu sreću.

Nažalost, Milorad Dodik je slika i prilika društva koje ne samo da ne preuzima odgovornost za činjenicu da je moglo a nije spriječilo genocid, nego isti negira i bježeći od istine pravi pogodno tlo za razvoj fašisoidnih ideja i stavova – poručio je Duraković.