BURNO U NSRS-a: Begija Smajić dobila više OPOMENA tokom diskusije zbog spominjanja MILORADA DODIKA…

 BURNO U NSRS-a: Begija Smajić dobila više OPOMENA tokom diskusije zbog spominjanja MILORADA DODIKA…

Begija Smajić, poslanica iz Srebrenice u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobila je tri opomene tokom diskusije.

Dvije zbog spominjanja Milorada Dodika, jednu zbog opisivanje ove situacije kao “poteza koji graniče s razumom”. Dotakla se Samjić i harmonike u Predsjedništvu BiH, ali je i ozbiljno kritikovala Prijedlog zakona o medicinskim sredstavima RS kojim se predviđa osnivanje Agencija za lijekove RS.

Smajić je navela kako je NSRS nebrojeno puta zloupotrebljavala propisane nadležnosti Ustavom entiteta i da uređuje oblasti na koje prema Ustavu države BiH nema pravo.

Kada je počela govoriti o osnivanju Agencije RS, kazavši da je ovo suludi potez čiji je kreator Milorad Dodik, dobila je prvu opomenu, piše N1.

-Možete mi odmah oduzeti riječ ukoliko vam se ne sviđa ono što govorim. Šta sam rekla što nije u skladu s propisom?, kazala je Smajić. A potom je nastavila i dobila još jednu opomenu.

-Svi koji ga slijedite, niste svjesni koliko jačate pravosudni sistem BiH jer će Ustavni sud osporiti ovaj zakon, kao i mnoge. Takve odluke Suda BiH ulaze u pravno naslijeđe i ostaju primjer kako će se presuđivati u drugim sličnim situacijama.

Suludost ovih poteza graniče s razumom dok se naši građani suočavaju s ozbiljni, problemima i odlaze masovno u zemlje pod NATO zaštitu protiv koje se bori ovaj režim, rekla je Smajić.

Kritikovala je prijedlog ovog zakona kazavši kako je “apsurdan jer se donosi po hitnom postupku, a njegovi efekti mogu biti vidljivi tek 2022. ili čak 2023. pa se, kazala je, postavlja pitanje na koji način bi nedonošenje ovog zakona moglo prouzrokovati štetne posljedice po život i zdravlje ljudi.

Moguće tužbe zbog duplih naknada i nedostatak lijekova u RS
Navela je i to kako je zakon prepisan sa državnog nivoa, osim kozmetičkih promjena. Istakla je kako bi RS, ukoliko se ovaj zakon usvoji, bila na meti mnogbrojnih tužbi ili čak došla u situaciju da na području RS ne bude određenih lijekova.

-Dodatni teret u vidu naknada za izdavanje dozvola za stavljanje lijeka u promet. Pa pored naknada predviđenim državnim zakonom, lice koje želi staviti u promet lijek mora plaćati naknadu predivđenu entitetskim zakonom.

Ovako otvorena mogućnost tužbi od lica koja imaju dozvolu za promet lijekova u skladu sa državnim zakonom ne predstavlja samo finansijsku prijetnju već da određeni lijekovi na području enetiteta RS ne budu u prometu, što može poruzrokovati štetne posljedice. A za to neće biti niko drugi odgovoran već oni koji glasaju za ovaj zakon koji je u sukobu s državnim zakonom i Ustavom BiH, upozorila je.

Kazala je i to kako je “ovakav vid rada NSRS smiješan i žalostan kao harmonika u Predsjedništvu”.

-Ne želim vjerovati da je onaj kič u Predsjedništvu BiH slika onih koji su glasali za Dodika ili možda ipak jeste, rekla je Smajić i dobila treću opomenu.