Brzi odgovor 2021: Šta je poručio Ambasador Nelson na dočeku američkih vojnika

 Brzi odgovor 2021: Šta je poručio Ambasador Nelson na dočeku američkih vojnika

Foto: Fena

Američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), zajedno s delegacijama Ministarstva odbrane BiH i Oružanim snagama BiH, dočekao je vojnike američke vojske na sarajevskom aerodromu, koji su stigli povodom vježbe “Brzi odgovor 2021”.

Tom prilikom poručio je, između ostalog, da su Sjedinjene Američke Države zahvalne na učešću Bosne i Hercegovine u ovoj vježbi.

Ovo je najveća vojna vježba do sada između vojske SAD i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. SAD nastavljaju da podržavaju mir i stabilnost u BiH. Ovo je izuzetna prilika za vojnu vježbu, gdje će vojska SAD raditi zajedno s Oružanim snagama BiH na spremnosti – kazao je Nelson, između ostalog.

Ambasador SAD u BiH potom se obratio i pristiglim vojnicima.

– Kao ambasador SAD u BiH čast mi je pridružiti se ministru odbrane BiH gospodinu Podžiću ovdje. Imali ste dug put. Nadam se da svi razumijete da ovo nije kao bilo koja druga vježba. Ova vježba je naravno vrlo bitna za vas i vaše snage u BiH. Ali, također, idete koracima desetina hiljada vojnika koji su služili u BiH i koji su poslije 1996. godine služili na uspostavi mira poslije potpisa Dejtonskog sporazuma i koji su pomogli da se uspostave snage BiH – kazao je Nelson vojnicima SAD.

Dodao je da su se Oružane snage BiH pokazale kao pouzdan partner tokom misije u Afganistanu te je siguran da se bh. vojnici raduju vježbi s njima.

Izvor: Avaz