BRITANSKI AMBASADOR PORUČIO: “Sankcije su na stolu, nećemo dozvoliti…”

 BRITANSKI AMBASADOR PORUČIO: “Sankcije su na stolu, nećemo dozvoliti…”

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field govorio je o političkoj situaciji u BiH, izbornim reformama, ali i najavljenim sankcijama bh. političarima.

Iako se naša država nalazi u najvećoj krizi od Dejtona, Field poručuje da će Bosne i Hercegovine biti.

Kazao je da se slaže sa izvještajem visokog predstavnika Vijeću sigurnosti da je ovo izuzetno ozbiljna situacija.

-Ne postoji zakonski put za jednostrano povlačenje iz državnih institucija što je direktan pokušaj poništavanja 26 godina teško stečenog napretka. Ujedinjeno Kraljevstvo ovo smatra namjernim i opasnim pokušajem da se odvrati pažnja da neuspjeha u poboljašnju životnog standarda i borbi protiv kriminala i korupcije.

Ovo djelovanje nije u interesu građana BiH. Produžetak mandata EOFOR- a je dobra vijest za sve u BiH, s obzirom na njegovu važnu ulogu u zaštiti sigurnog okruženja. Ujedinjeno Kraljevstvo je dalo svoju jasnu podršku visokom predstavniku i njegovom uredu te navelo razloge za potrebu kolektivnog odgovora svih prijatelja BiH”, kazao je Field za Hayat.

Istakao je da su sve političke stranke u Velikoj Britaniji posvećene stanju u BiH.

Ne možemo i nećemo dozvoliti da bilo ko razjedinjuje ovu zemlju. U proteklim sedmicama smo iz Londona, Vašingtona, Berlina, Brisela i drugih gradova čuli jasnu poruku podrške i predanosti ovoj zemlji i njenim građanima”, kazao je Filed.

Najavio je i da će 30. novembra u Rigi, na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, biti važan razgovor o BiH. Britanija će sve raditi u uskoj saradnji sa svojim partnerima.

Govoreći o najavama sankcija pojedinim bh. zvaničnicima, Field je kazao da nikada ne komentiraju i ne špekulišu dok je u toku proces.

– Jasno je da su restriktivne mjere, uključujući i sankcije na stolu. Meni su najbolje domaće sankcije, one na dan izbora ili u sudovima. Niko ne može biti iznad zakona. Pravosudni sistem u cijelosti treba ispuniti svoju odgovornost prema građanima, primjenjivati zakon bez pristrasnosti. Oni su ti koji u prvom korkaku trebaju odgovoriti u slučaju kršenja zakona i neustavnih aktivnosti.

Glasači trebaju koristiti svoj glas da nagrade one koji su iskreno posvećeni izgradnji svjetlije budućnosti. Prijatelji BiH, poput Ujedinjenog Kraljevstva naporno rade na jačanju ovih domaćih mogućnosti, ali još imamo visokog predstavnika sa njegovim ovlastima”, istakao je Field.

Kazao je da je izvještaj visokog predstavnika pružio jasnu i detaljnu sliku situacije u BiH. Dodao je da su u praksi EUFOR i NATO blisko sarađivali te da je siguran da će dvije misije blisko sarađivati i sa visokim predstavnikom.

Istakao je da ćema buduće uloge NATO-a u BiH biti i tema razgovara na samitu u Rigi.

-Apsolutno je sigurnost i stabilnost BiH jedna od glavnih tema tog sastanka. Kolektivna je odgovornost svih prijatelja ove zemlje da rade protiv ovog opasnog odvraćenja pažnje sa neuspjeha da se poboljša kvalitet života građana. Stigle su jasne poruke i iz SAD. Ohrabrio bih sve da pažljivu pročitaju poruke ministra Njemačke Heika Maasa. To je reprezentativni stav članica EU, kazao je Field.

Izbori se bliže, građani misle da je ovo sve politička kampanja. Field kaže da je ispravno smatrati da je pokretač ovoga politička ambicija.

-Ono što stalno viđam tokom mog mandata u BiH je da je političarima puno lakše stvoriti krizu i usmjeriti fokus na prošlost ili pokrenuti osjećaje progona i straha nego uraditi teški posao, poboljšanja životnih standarda i stvaranja prilika za mlade”, naveo je Field.

Istakao je da izborni sistem treba predstavljati sve građane. Činjenica je da postoji nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH, što podvlači potrebu da se poboljša implementiranje.

-To je odgovornost parlamentaraca. Bilo koje promjene trebaju biti u skladu s međunarodnim standardima i treba ukloniti diskriminaciju, dodao je Field.