„Bratoljub“ ili „srboljub“? Od 9 carinika na „Bratoljubu“ radit će samo jedan Bošnjak, dok su ostali, naravno, Srbi

 „Bratoljub“ ili „srboljub“? Od 9 carinika na „Bratoljubu“ radit će samo jedan Bošnjak, dok su ostali, naravno, Srbi

U Bratuncu je jučer svečano otvoren novoizgrađeni most na rijeci Drini znakovitog naziva „Bratoljub“ koji spaja Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom.

Istoveremeno, ozvaničen je i završetak radova na novoizgrađenom graničnom prelazu uz ovaj most, čiju gradnju je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH finansirala sa 14,5 miliona maraka.

Kako je saopćeno novi, moderni granični prelaz, bit će zajednička lokacija carinskih i policijskih organa Srbije i Bosne i Hercegovine, kojim će, kako sada stvari stoje upravljati, isključivo Srbija i RS.

Čijim novcima je UIO finansirala izgradnju ovog graničnog prelaza, javnosti je poznato, samo nije poznato po kojim parametrima je njen direktor Miro Džakula upošljavao carinike i ostalo osoblje na ovom graničnom prelazu.

Naime, od 9 carinika na „Bratoljubu“ radit će samo jedan Bošnjak, dok su ostali, naravno, Srbi.

Uzme li se u obzir da je na graničnim prelazima od Bijeljine do Srebrenice, mjestima gdje su Bošnjaci po popisu iz 1991.godine bili apsolutna većina, uposleno 123 Srbina i samo 20 Bošnjaka, s pravom se nameće pitanje da li je i UIO, kao državna institucija, prihvatila rezultate etničkog čišćenja u RS po kojim, trenutno, funkcionira i vlast ovog entiteta.

Skandalozno je da je jučerašnja svečanost otvaranja carinskog prelaza na „Bratoljubu“ protekla bez zastave Bosne i Hercegovine, koja se samo mogla vidjedi fotografisana na panou koji je najavljivao ovaj događaj, dok su zastave Srbije i RS, bile vidno istaknute pored postrojenih zvanica BiH i Srbije.

Izgradnja mosta Bratoljub, dužine 227 metara, započela je 2015. godine, i završetak radova na ovom mostu bila je jedna od prvih odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Sudeći po prisustvu jučerašnjih zvanica na otvaranju Bratoljuba, riječima koje je na svečanosti izgovorio Aleksandar Vulin, te nacionalnoj strukturi uposlenih na Carinskom prelazu, most se, kako je primjetio jedan od mještana Bratunca, s pravom može zvati „Srboljub“.

„Dok Srbiju vodi predsjednik Aleksandar Vučić, RS će biti čuvana, branjena, pomagana. Gdje god treba i kad god treba. I nije to samo bratska ljubav, već to se na ovakvim primjerima pokazuje da je to život. Svaka potreba RS je i potreba Republike Srbije“, poručio je Vulin na današnjoj svečanosti.

Politicki.ba