Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora

 Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović osuđen je na šest mjeseci zatvora, nepravosnažno, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Adnanu Bektiću oduzima se imovinska korist u iznosu od 7.414 konvertibilnih maraka, koju je dužan platiti u roku od 30 dana.

Ahmetović je proglašen krivim što je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose, između ostalog, na prikupljanje podataka o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, iako nikada nije obavio, odnosno izvršio naručene poslove.

Bektić je, kako se navodi u presudi, nastavio voziti ministra iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač, te mu je Ahmetović na taj način omogućio sticanje imovinske koristi u iznosu od 7.414 KM.

Iznos od 7.414 KM Bektić je dužan uplatiti u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude, dok je Ahmetović obavezan da nadoknadi troškove sudskog postupka.

IZJAVA POSLIJE PRESUDE

“Ne mogu me uplašiti oni koji su naručili ovo sve… Ovo je naručeno jer se dešavalo prije deset godina, a otvoreno sada kada sam preuzeo kampanju Moja adresa Srebrenica i nakon toga se odmah to pojavilo”, izjavio je poslije izlaska iz sudnice Suda BiH.

Rekao je da se trudio da kroz život ne ošteti nikog, posebno ne državu Bosnu i Hercegovinu kojoj je, kako kaže, puno dao.

“Evo, vidjet ćemo šta će dalje reći institucije. Vjerujem u pravdu u ovoj zemlji”, dodao je te potvrdio da će biti uložena žalba, jer se ne osjeća krivim za bilo šta što je radio na svakoj od svojih pozicija.

Kazao je još kako se nada da će se pravosudni sistem, posebno Tužilaštvo BiH, okrenuti prema onima koji rade kriminal u BiH, veliki kriminal…