BIVŠI AMBASADOR BiH IGOR DAVIDOVIĆ OGOLIO SVE DO KRAJA: “Milorad Dodik je kamen oko vrata Srbiji i Aleksandru Vučiću, NATO je u BiH”

 BIVŠI AMBASADOR BiH IGOR DAVIDOVIĆ OGOLIO SVE DO KRAJA: “Milorad Dodik je kamen oko vrata Srbiji i Aleksandru Vučiću, NATO je u BiH”

Konstantnim pozivanjem na referendum o otcjepljenju Republike Srpske, Milorad Dodik je kamen oko vrata Srbiji, samim tim i predsjedniku Aleksandru Vučiću, tvrdi bivši ambasador BiH i pregovarač s EU Igor Davidović u emisiji „Puls“ BN televizije.

Referendumska doktrina ništa dobro nije donijela Republici Srpskoj. Osim toga takva politika može znatno da naruši odnose Srpske i Srbije, jasan je Davidović.

-Što se tiče Srbije, to njima može da bude kamen oko vrata. Oni imaju dovoljno problema sa Kosovom da bi sada negdje u EU ili Americi bili sankcionisani zbog podrške referendumskoj namjeri gospodina Dodika. Takvim ponašanjem, gospodin Dodik može biti kamen oko vrata rukovodstvu Srbije. Vidjeli ste i sami da bilo koja Dodikova priča o referendmu nije naišla na odobrenje u Srbiji, nijedne institucije, pa ni predsjednika Vučića.”

Visoki predstavnik Christian Schmidt je nakon Samita na Brdu kod Kranja stoprocentno prihvaćen i tu dileme nema, tvrdi Davidović.
-O tome će se pričati retorički i u domenu opservacija šta će ko da uradi, da blokira, da organizuje peticiju, da proizvede neke nemire, ali to u suštini neće imati nikakvog uticaja. On će i dalje biti tamo gdje sjedi.

Završena je i priča o članstvu BiH u NATO-u.
-Stalno slušamo kako BiH neće u NATO, a NATO je ušao u BiH i to odavno i ne može ga niko odave otjerati. Ko od njih ima moć da ode i kaže da izađu iz Rajlovca. O tome ne vrijedi više pričati, jasan je diplomata.

Balkan se nalazi na prostoru koji je za velike aktere ključna zona na kojoj se oni susreću, kaže Davidović.

-Njihovi interesi su samo njihovi interesi, a ponajmanje će se ono ovdje locirati radi našeg interesa ili da bi ostvarili ono što oni misle da je naš interes. Što se nas tiče, mi i dalje možemo biti viđeni kao jedna grupacija koja nije u stanju da artikuliše svoje interese ni međusobno, a kamo li da ga plasira na pravi i prihvatljiv način kako bi se sa velikim silama riješio neki problem, objašnjava Davidović koji iza sebe ima dugogodišnje diplomatsko iskustvo.

Disfunkcionalnosti smo, ističe Davidović, svjedočili posljednjih mjeseci. I ono malo stranih državnika koji su došli u BiH dočekala je nesloga, navodi on.

-Jedan tvrdi da Predsjedništvo ne postoje, drugi tvrdi da se ne uvažava, ponašaju se vrlo nediplomatski. Sa gledišta protokola šefa države – neprihvatljivo. Ako prebrojimo koliko je visokih posjeta Predsjedništvu bilo, onda ćemo da se zapitamo zašto tako malo. Zašto niko neće s njima da komunicira? Zato što su svi pod impresijom da će neko od njih da doživi skandal tipa ikone, saopštenja, dobacivanja…

Promjene su uslov opstanka Srpske i BiH, kategoričan je Davidović koji je i predsjednik novoformiranog pokreta Demokratski centar.
Deviza pokreta je da su promjene uvijek moguće, a sfera njegovog djelovanja jesu sve demokratske vrijednosti, uspostavljanje vladavine prava i načela zakonitosti kroz jake i nezavisne institucije.