“BiH mora donijeti zakon!” / Džaferović: Jedina moguća i logična odluka Ustavnog suda BiH

 “BiH mora donijeti zakon!” / Džaferović: Jedina moguća i logična odluka Ustavnog suda BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegvoine Šefik Džaferović komentarisao je Odluku o neustavnosti nekoliko odredbi Zakona o šumama Republike Srpske kazavši da je “Ustavni sud BiH donio jedinu moguću i logičnu odluku”.

– Ta odluka je u skladu sa Ustavom BiH i ona je na tragu ranijih odluka Ustavnog suda BiH, a vezano je za državnu imovinu. Država Bosna i Hercegovina mora donijeti zakon kojim će urediti pitanje državne imovine i upravljanja državnom imovinom i to je njen posao, nije to posao ni jednog drugog nivoa vlasti u BiH – stava je Džaferović.

Napominje da bi se tim državnim zakonom trebalo urediti šta će biti uloga i drugih organa vlasti kako nalaže i odluka Ustavnog suda, prva odluka tog suda koja govori generalno o državnoj imovini, prenosi Fena.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH našao je da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u kojima se vlasništvo nad šumama na području tog entiteta isključivo tretira vlasništvom Republike Srpske, nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman dodao je da to pitanje treba urediti država BiH svojim zakonom jer nadležnost ima prije svega država BiH, dakle Parlamentarna skupština BiH i onda zavisno od rješenja i kriterija koji budu utvrđeni tim državnim zakonom mogu i entiteti ili druge organizacione jedinice.

Poenta u ovoj odluci je, dodaje, da je Ustavni sud zaključio da je i ovlaštena i pozvana i obavezna Parlamentarna skupština BiH da donese zakon i da onda uredi koji nivo će u BiH imati i koliko vlasništva na, u konkretnom slučaju, šumama.

Oslobođenje