BIH IMA VIŠKA MUNICIJE: Ministar odbrane objavio podatke

 BIH IMA VIŠKA MUNICIJE: Ministar odbrane objavio podatke

Osamnaesta sjednica Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (Strateški komitet za NMiMES), kojom predsjedava ministar odbrane BiH Sifet Podžić održana je danas u Tarčinu.

Istaknute su važne stvari o stanju oružja u BiH, ali i implementaciji projekata, ali i naglašen nastavak kontrole naoružanja i smanjenje istog.

-Oružane snage su preuzele odgovornost za preko 100 hiljada različitog naoružanja. Skladišta municije i plinsko-eksplozivnih sredstava bila su u lošem stanju i sreća je da neka od njih nisu eksplodirala, istakao je Podžić.

Naglasio je kako je 4.800 tona viškova municije i oko 40.000 viškova raznog naoružanja.
-Evidentno je pogoršanje uslova. Napominjem da je Predsjedništvo BiH usvojilo principe uništavanja kroz prodaju, donacije i uništavanje. Od 2006. godine do danas riješeno je preko 26 hiljada tona munije i plinsko-eksplozivnih sredstava, kaže Podžić.

Kroz redovnu obuku Oružanih snaga utrošeno je 243 tone eksplozivnih sredstava, a firmi Skaut isporučeno je 109 tona oružja.

-Ogromne su to cifre. Imali smo i još uvijek imamo izuzetnu pomoć kroz projekte UNDP, OSCE, Trust Touch, posebno Hello Trust kao nosioc projekta EUFOR je od 2018. do 2020. godine u skladu sa obavezama BiH, obilježeno je 62 hiljade komada lakog i malog naoružanja i jedina smo zemlja koja je to uradila, tvrdi Podžić.

Ministarstvo i Oružane snage BiH pored svih problema i neusvojenog budžeta posvećena je maksimalno stvaranju sigurnog okruženja, piše RS.

U radu su učestvovali stalni članovi Komiteta: predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH, međunarodnih organizacija u BiH – Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), Misije OSCE-a u BiH, NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a, kao i predstavnici ambasada u BiH – Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske Konfederacije, Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije, Republike Austrije i Kraljevine Švedske, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Podžić je na kraju kazao da je bilo slučajeva da nestaje oružje.
-Nažalost imali smo primjere, u toku prošle godine je nestalo oružje u Pazariću, Što se tiče Ministarstva podnijeli smo krivične prijave, žao mi je što nema rezultata, volio bih da ima, jer bi onda i istraga mogla ići u pravom smijeru, kazao je Podžić i naglasio kako će nastaviti sa svim projektima u narednom periodu.

Podsjećamo, u Banjoj Luci 18. septembra uništeno je ukupno 1.972 komada malokalibarskog i lakog oružja (SALW).

SB