BBC PIŠE O TENZIJAMA U BOSNI I HERCEGOVINI: “Bosanski lider potiče strahove od raspada Balkana…

 BBC PIŠE O TENZIJAMA U BOSNI I HERCEGOVINI: “Bosanski lider potiče strahove od raspada Balkana…

BBC je u srijedu objavio tekst pod nazivom “Bosanski lider potiče strahove od raspada Balkana’ u kojem opisuje trenutne tenzije u BiH, kako ističu, izazvane ponašanjem srpskog političara i člana Predsjedništva BiH koji “čini se radi sve da bi potkopao ono što se zove integritet BiH”.

Naime, Dodik je najavio povlačenje entiteta Republika Srpska iz državnih institucija, uključujući i Oružane snage BiH, te formiranje entitetske vojske. Iako to ne nužno ne znači secesiju, to bi dodatno oslabilo državnu vlast i značilo bi zastrašujuću perspektivu za mnoge u BiH, piše britanski medij.

U svom prvom izvještaju o stanju u BiH nakon preuzimanja dužnosti u augustu ove godine, novi visoki predstavnik Schmidt je upozorio kako planovi Milorada Dodika predstavljaju “egzistencijalnu prijetnju” zemlji te da su “izgledi za daljnju podjelu i sukob vrlo realni”.

BBC podsjeća kako je Dodikova “kampanja” započela nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko iskoristio ovlasti i nametnuo izmjene zakona kojima se kažnjava negiranje genocida. Iako iskusni posmatrači Dodikove poteze vide kao “posljednju epizodu u deset godina dugoj seriji prijetnji gospodina Dodika, koje uvijek završavaju nekom vrstom pada”, ljudi u BiH, posebno oni koji su preživjeli rat 1990-ih, izrazito su zabrinuti.

Sociologinja Azra Zornić za BBC kaže kako je posebno zabrinjava međunarodni odgovor na ono što se trenutno dešava u BiH.

-Građani su zbunjeni djelovanjem međunarodne zajednice koja podržava i nagrađuje rušitelje zemlje. Užasavaju ih vijesti o ratu i raspadu zemlje. I zabrinuti su zbog ustupaka Vijeća sigurnosti UN-a prema ucjeni Rusije, dodaje Zornić.

Njena bojazan u vezi s Rusijom proizlazi iz trenutne debate unutar Vijeća sigurnosti UN-a oko obnavljanja mandata međunarodnih vojnih snaga EUFOR-a, gdje je Moskva zaprijetila da će upotrijebiti svoj veto, osim ako se ne uklone reference na međunarodnog visokog predstavnika iz rezolucije o BiH.

Toby Vogel iz berlinske think-tank organizacije Vijeće za politiku demokratizacije dijeli zabrinutost. Iako ne vjeruje u raspad Bosne i Hercegovine ili mogućnost sukoba, on ističe kako bi kompromisi u Vijeću sigurnosti mogli imati štetne dugoročne posljedice.

-Ako Vijeće sigurnosti UN izostavi spominjanje visokog predstavnika, to bi omogućilo bh. Srbima da proglase pobjedu”, kaže Vogel za BBC, dodajući kako bi se tako riješili “posljednje crte odbrane” protiv svojih secesinoističkih namjera.

Prema njegovim riječima, ovo bi značajno oslabilo ulogu visokog prestavnika i poslalo signal da SAD, Velika Britanija i Francuska više ne podržavaju visokog predstavnika ili njegove ovlasti.

Trgovanje u UN-u možda zvuči manje dramatično od medijskih naslova o ratu i raspadu BiH, ali posljedice ovosedmične debate u New Yorku mogu imati dalekosežne posljedice po budućnost zemlje i njenog naroda, zaključuje BBC.