BAKIR IZETBEGOVIĆ UOČI 6.APRILA: “Uprkos stalnim napadima, Sarajevo je pobijedilo”

 BAKIR IZETBEGOVIĆ UOČI 6.APRILA: “Uprkos stalnim napadima, Sarajevo je pobijedilo”

Bakir Izetbegović, lider SDA i član Kolegijuma Doma narod Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čestitao je svim Sarajkama i Sarajlijama 6. april – Dan grada Sarajeva prisjetivši se svih teških događaja i trenutaka koji su se tada odvijali za oslobađanje grada koji je bio pod opsadom 1.425 dana i riječ je o najdužoj opsadi u historiji modernog doba.

Izetbegović je istakao da je april mjesec u kojem su se odigravali sudbonosni događaji za Sarajevo.

“Šestog aprila 1945. grad je oslobođen od fašističke okupacije, a prije tačno 30 godina sljedbenici slične velikodržavne ideologije zla pokušali su ponovo da ga okupiraju. Nisu uspjeli. Sarajevo je pobijedilo.

Bosna i Hercegovina je pobijedila. Tokom tih 1.425 dana, koliko je trajala opsada, nije branjeno i odbranjeno samo Sarajevo, već i civilizacijske vrijednosti na kojima počiva moderni svijet. Uprkos stalnim napadima, stravičnim granatiranjima, snajperskim djelovanjima i nehumanim uvjetima u kojima su živjeli, Sarajlije su uspjele sačuvati obraz i dostojanstvo”, kazao je Izetbegović.

Istakao je da su sloboda i univerzalne vrijednosti u dva navrata tokom prošlog stoljeća odbranjene u Sarajevu trajno naslijeđe ovog grada i naš kolektivni doprinos svijetloj strani historije čovječanstva.

“Naša dužnost je da pamtimo i da se redovno prisjećamo branilaca Sarajeva, heroja zaslužnih za njegovu odbranu, ali i da čuvamo sjećanje na 11.541 našeg sugrađanina, među kojima je i 1.601 dijete, koji su ubijeni tokom posljednje opsade.

Sjećanje na njih nas obavezuje da učinimo sve kako bismo i naredne aprile dočekivali u miru i slobodi, u lijepom i modernom Sarajevu, gradu koji stoljećima dokazuje da ljudi različitih etničkih grupa, vjera i tradicija mogu živjeti zajedno. U to ime, svim Sarajkama i Sarajlijama, ali i svima prijateljima koji Sarajevo nose u srcu, upućujem najiskrenije čestitke povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva”, poručio je Izetbegović.