BAKIR IZETBEGOVIĆ: “Srpska strana predvođena Dodikom pravi problem, neophodno je da Bošnjaci i Hrvati ponovo budu zajedno”

 BAKIR IZETBEGOVIĆ: “Srpska strana predvođena Dodikom pravi problem, neophodno je da Bošnjaci i Hrvati ponovo budu zajedno”

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda PS BiH, u emisiji ‘Sedam plus’ Hayat TV, govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i prijetnjama Milorada Dodika.

Izetbegović je za Hayat komentirao blokade koje stižu iz manjeg bh. entiteta. Govorio je i o promjeni izbornog zakona u BiH.

Izetbegović je na početku pojasnio ko je mogao očekivati da će probosanske snage biti linija manjeg otpora.

-Vidjeli smo da, s obzirom na ovo što radi Milorad Dodik i SNSD, međunarodna zajednica se bukvalno povlači u smislu pregovora oko izbornog zakona u odnosu na te snage i ništa ne računa posebno na njih, ni na kakav kompromis, ustupak. Raznovrsni susreti u Zagrebu, Beogradu, koordinacija i raznovrsne poruke i konačno Palmerova izjava da je u ovom času bitno riješiti poziciju Predsjedništva, odnosno izaći u susret onome što traži uporno već godinama Čović i HDZ i da ostalo može pričekati.

Ono ostalo za što smo mi zainteresirani da može pričekati. Tako da sam ja prije početka bilo kakvih razgovora htio jasno kazati javno, naravno i onima koji su medijatori tih pregovora, ali i javnosti da to neće ići tako i da se mora postići izbalansiran dogovor u kojem će i probosanska strana biti zadovoljna”, rekao je Izetbegović.

Na izjave da su stranci, konkrento Matthew Palmer na strani HDZ-a BiH, Izetbegović je kazao da li se to baš tako može direktno formulisati.

-Tako se to prikazuje i etablira. O onome što će poslije uslijediti o čemu ćemo pričati nisam siguran da je to 100 posto tako. U principu diplomati dobiju neki zadatak i onda idu linijom manjeg otpora. Mislim da i u Washingtonu i Briselu se ne vide neki bitni detalji s te daljine, ali opšta slika je otprilike ova. Srpska strana predvođena Miloradom Dodikom pravi problem.

Neophodno je da Bošnjaci i Hrvati ponovo budu zajedno, kao što je to bilo s Washingtonskim sporazumom 1993. godine, da bi se to stabiliziralo. Ne smije se dešavati da su Bošnjaci i Hrvati suprotstavljeni i onda su diplomate dobili zadatak da to tako rade.

Problem je što u tročlanom Predsjedništvu, jedan od članova Predsjedništva po njima nije izabran većinom hrvatskih glasova, dakle tu stvar treba riješiti, da se pomiri, pa da Bošnjaci i Hrvati zajedno se suprotstave nekim avanturističkim i destabilizirajućim politikama koje predvodi SNSD. Diplomate su dobili takav zadatak i krenuli su linijom manjeg otpora, i morali smo ih upoznati da to ne može ići tako”, poručio je lider SDA.

Za tri člana Predsjedništva bi se brisali nacionalni prefiksi i direktan izbor, pojasnio je Izetbegović plan međunarodne zajednice, dodavši kako je biranje prefiksa njihove rješenja za domove naroda.

-HDZ taktizira. Ono što su nekad prihvatali, sad odbacuju kao što je ukidanje nacionalnih prefiksa. Mislim da je to njihova taktika, zauzimanje pozicija i da će nekad to prihvatiti jer je drugačije nemoguće implementirati presudu Sejdić-Finci, izjavio je Izetbegović.