Američko upozorenje Moskvi: Rusija se neće dobro provesti ako se bude ponašala agresivno

 Američko upozorenje Moskvi: Rusija se neće dobro provesti ako se bude ponašala agresivno

Sjedinjene Države upozorile su u utorak na “ozbiljne posljedice” svake nove ruske agresije, dok se zapadni vojni savez NATO sastao kako bi raspravljao o ruskim namjerama u koncentraciji vojnih snaga kod granice s Ukrajinom.

Američki državni sekretar Antony Blinken trebao bi u utorak na sastanku u Rigi izvjestiti NATO-u o američkim obavještajnim podacima o situaciji na istočnim granicama vojne alijanse i u Ukrajini, koja nije članica saveza. Na konferenciji za novinare u Latviji prije sastanka, Blinken je izrazio zabrinutost “neuobičajenim” pokretima ruskih vojnika.

– Svaka akcija Rusije na eskalaciji napetosti bit će predmet velike zabrinutosti Sjedinjenih Država i svaka nova agresija izazvala bi ozbiljne posljedice – kazao je.

Rusko pojačanje vojnih snaga, dva puta u ovoj godini, na granici s Ukrajinom alarmirala su Zapad. U maju je Rusija imala na granici 100.000 vojnika – najveći broj od ruske aneksije Krima 2014. godine, tvrde zapadni zvaničnici. Moskva je odbacila kao ratoborne ukrajinske sugestije da se priprema za napad, te saopćila da ne prijeti nikome te branila svoje pravo da razmjesti vojnike na svojoj teritoriji gdje to želi.

– Primjetili smo teško naoružanje, oklopne jedinice, dronove, sisteme elektronskog ratovanja i desetke hiljada ruskih vojnika u punoj borbenoj opremi – kazao je Blinken.

NATO članica Britanija ponovila je upozorenje Rusiji.

– Stat ćemo uz naše savezničke demokratije u borbi protiv ruskh ‘malignih’ aktivnosti. Podržat ćemo Ukrajinu i stabilnost na zapadnom Balkanu – izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

– Svaka sugestija da NATO provocira Ruse očigledno je lažna. Svaka akcija Rusije na podrivanju slobode i demokratije koje uživaju naši partneri bit će strateška greška – izjavila je šefica britanske diplomatije, prenosi Reuters.