Američki general Tabor: SAD i moje snage kao NATO-saveznik nastavljaju da pružaju podršku jedinstvu Bosne i Hercegovine

 Američki general Tabor: SAD i moje snage kao NATO-saveznik nastavljaju da pružaju podršku jedinstvu Bosne i Hercegovine

Komandant američke Komande snaga za specijalne operacije u Evropi generalmajor David Tabor izjavio je danas u Sarajevu kako će Sjedinjene Američke Države (SAD) kao saveznik nastaviti jačati partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom.

– U prošlosti smo uživali u partnerstvu s Oružanim snagama BiH (OSBiH) i veoma se radujemo nastavku razvijanja naših odličnih odnosa – istaknuo je general Tabor nakon susreta sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem.

Istovremeno, pohvalio je OSBiH povodom nedavnog osnivanja Vojno-informacijskog centra, potcrtavajući spremnost da pruži pomoć razvoju kapaciteta tog centra putem Regionalnog tima za informacijsku podršku, a u funkciji uspostavljanja snažnije veze između OSBiH i bh. građana.

General Tabor je, također, istaknuo izuzetne aktivnosti koje provodi tim civilno-vojne saradnje OSBiH u koordinaciji s timom američke Komande snaga za specijalne operacije u Evropi, a sve s ciljem što bolje pripreme za odgovor na eventualne krizne situacije.

– Obuka s našim partnerima pospješuje našu sposobnost zajedničkog rada u svim okolnostima. Vještine, zajednički način rada i odnosi razvijeni tokom ovih vježbi direktno su primjenjivi na sve druge scenarije, što znači da ukoliko dođe do prirodnih katastrofa i slično, možemo brzo i učinkovito odgovoriti kao tim i pružiti pomoć građanima – precizirao je general Tabor.

Odgovarajući na novinarski upit o tome u kojoj mjeri na saradnju OS dviju država utječe najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će entitet RS formirati vlastitu vojsku, američki general je poručio kako SAD nastavljaju pružati podršku integritetu Bosne i Hercegovine.

– SAD i moje snage kao NATO-saveznik nastavljaju da pružaju podršku jedinstvu Bosne i Hercegovine i nastavit će ovoj državi da pružaju podršku u održavanju stabilnosti i sigurnosti kao i dosada – bio je izričit general Tabor.