Alija Tabaković: „Blokirat ćemo Dodikove „zakone“. Idemo do Strazbura, ako treba“!

 Alija Tabaković: „Blokirat ćemo Dodikove „zakone“. Idemo do Strazbura, ako treba“!

“Očekivati je da će Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Republike Srpske i Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, na današnjoj zatvorenoj sjednici Narodne skupštine entiteta RS biti usvojen jer je sjednica i zakazana s tim razlogom“,  kazao je u izjavi za politicki.ba Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Ističe da kad ovi zakoni stignu na razmatranje u Vijeće naroda, tačnije,  kad se sa njihovim sadržajem upoznaju članovi Kluba Bošnjaka, da će sasvim sigurno iskoristiti svoje pravo i uložiti veto na njihovo usvajanje.

„Znamo već šta sadrže ti zakoni.

Nakon stavljanja veta na njihovo usvajanje, oni po automatizmu idu na Ustavni sud RS.

Ako odluka tog suda ne bude zadovoljavajuća, poštujući proceduru,  idemo prema Ustavnom sudu BiH jer  je ovo nešto što nema veze ni sa pravom ni sa sa zdravim razumom. Posebno ne sa Konvencijom o ljudskim pravima.

U konačnici, idemo do Evrospkog suda za ljudska prava u Strazburu“, ističe Tabaković.

Izmjene Krivičnog zakona RS, navodi Tabaković, nemaju veze sa zakonom koji je nametnuo visoki predstavnik.

Jedno je, kaže, negirati međunarodne presude i zločin genocida, drugo je zabraniti slobodu izražavanja i govora.

Ono što čovjek misli o bilo čemu, posebno o genocidu i njegovim ideolozima, počiniocima i posljedicama genocida, ne negira  postojanje RS niti se krši Ustav BiH niti Dejtonski mirovni sporazum, ističe Tabaković.

„Genocid je počinjen u Srebrenici, a Srebrenica je u entitetu RS, a ne negdje u nekom nevidljivom ćošku  svijeta.

To što vlast RS pokušava učiniti sa izmjenama Krivičnog zakona prevazilazi normalan razum, ali to je njihov problem.

Pa sutra možemo očekivati da po istom modelu, obzirom da su ideološki ujedinjene i pozicija i opozicija RS-a, takva vlast izmjeni svoje zakonodavstvo kojim će tražiti da se svi stanovnici u RS-u moraju izjasniti kao Srbi“.

Tabaković upozorava vlast RS da se grdno varaju ako misli da će se zbog novih klauzula u Krivičnom zakonu koje zabranjuju ljudima da misle i svjedoče o zločinima, zločincima, o negatorima genocida itd, Bošnjaci u RS-u prepasti.

„Ne misle valjda da ćemo mi prestati pričati o genocidu, o onim koji  su ga počinili jer to tako želi Milorad Dodik i njegova politička svita.

Pričat ćemo i mi i naše potomstvo i upirati  prstom u svakoga za koga znamo da je učestvovao u ubistvima članova naših porodica.

Neka svi znaju da se siledžijskih zakona kojim prijeti vlast RS ni jedan Bošnjak više ne plaši“, poručuje Tabaković.

Ističe da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, kao i svaki Bošnjak pojedinačno na koga „svojim nasiljem uzjašu novi Dodikovi zakoni“ koristiti sve domaće i međunarodne pravne mehanizme kako bi se suprostavili onim koji još uvijek štite zločinački obraz vojne,  političke i policijske vlasti iz devedesetih godina.

Politički.ba