ALEKSANDAR VUČIĆ SIGURAN U PLANOVE NJEMAČKE KANCELARKE: “Angela Merkel će podržati Christiana Schmidta”

 ALEKSANDAR VUČIĆ SIGURAN U PLANOVE NJEMAČKE KANCELARKE: “Angela Merkel će podržati Christiana Schmidta”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da nema sumnje da njemačka kancelarka Angela Merkel pred kraj mandata želi da pruži podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu i odlukama bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

Mišljenja je da Merkel time želi da pokaže svoju posvećenost rješavanju pitanja u Bosni i Hercegovini.

Povodom optužbi dijela opozicije u Srbiji da je “promoter ratnih zločinaca i da će oni podržati Twitter i Google, koji najavljuju uklanjanje sadržaja koji negiraju genocid Srebrenici, Vučić je negirao da je tako nešto rekao, ali je naglasio da će se uvijek zalagati za pravo na slobodu govora, izražavanja i drugačije mišljenje, a ne da se onima koji drugačije misle zabranjuje da to iskažu.

“Nikada to neću da podržim i nije važno koja je tema u pitanju”, rekao je Vučić.

Što se tiče regionalnih inicijativa, Vučić je rekao da su Sjedinjene Američke Države ideju “Otvorenog Balkana” od početka podržavale, za razliku od mnogih evropskih zemalja,te da im je zahvalan za podršku.

Govoreći o prisustvu NATO-a na Kosovu, Vučić je rekao da je od povlačenja Rusa 2000. godine tamo prisutan samo NATO, ali da Srbiju brine jačanje onog što nazivaju “kosovskom vojskom”.

Nada se da će biti zadržan korektan odnos i profesionalni i politički sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Što se tiče njemačkog i američkog zalaganja da se 24 hektara zemlje vrati manastiru Dečani, Vučić je rekao da to što Priština i pored pritisaka zemlju ne vraća jasno govori kakvi su pritisci.

“Oni koji ih ‘ljuljaju u toj kolijevci’ će nastaviti to da rade”, rekao je Vučić, nakon što je obišao gradilište nove Covid bolnice na Mišeluku u Novom Sadu, koja će biti otvorena početkom septembra, piše Srna.

Podsjećamo, u Berlinu je za sljedeću sedmicu zakazan sastanak Merkel, Schmidta i Inzka.